Standartai
Spaudos-centrasAsociacijos naujienos

Išleista nauja ISO 14001 standarto versija

16.09.2015

2015 m. rugsėjo 15 d. buvo oficialiai išleistas pataisytas ir patobulintas tarptautinis standartas ISO 14001:2015 – vienas populiariausių aplinkosaugos vadybos standartų, kuris padeda verslui įnešti savo indėlį į globalųjį darnųjį vystymąsi. Daugiau nei 300 000 organizacijų kasmet patvirtina savo atitikimą šio standarto reikalavimams.

Nauja standarto versija atitinka visas paskutiniąsias pasaulinės verslo bendruomenės vystymosi tendencijas, kurių pagrindiniai bruožai – padidėjęs įmonių susirūpinimas ekologijos klausimais, taip pat pripažinimas, kad gamybinė veikla turi įtakos klimato pokyčiams bei galimybė išvengti negatyvios įtakos aplinkai, darnaus vystymosi įrankių diegimo dėka.

Šiandieninis standartas pasižymi šiomis svarbiomis ypatybėmis:

• Aplinkosaugos vadybos suderinimas su bendra įmonės strategija;
  • Vadovybės aktyvumo didėjimas AVS klausimais lyderystės dėka;
  • Ne tik kenksmingos įtakos mažinimas akcentuojant aktyvias iniciatyvas, bet ir dar didesnė aplinkos apsauga;
  • Gyvavimo ciklo koncepcija, atsižvelgiant į visą tiekimo grandinę, perėjimas prie Vertybių grandinės kūrimo;
  • Efektyvesnis keitimasis informacija komunikacinės strategijos formavimo dėka.

ISO 14001:2015 „nustato būtinybę demonstruoti sistemos rezultatyvumą ir naudojant procesinį požiūrį taikyti mąstymą, orientuotą į rizikas.“

Mokslo daktarė Anne-Marie Warris, ISO/TK 207/PK1 (techninio komiteto, kuris kūrė standartą ir jį svarstė) Pirmininkė tikra, kad nauja versija bus aktuali sekančius 20 metų. „ISO 14001 įgyvendino daugelį mūsų pastarųjų 20-ies metų svajonių, įskaitant ir pagalbą žmonėms visų ekologinių klausimų valdyme taikant holistinį požiūrį“, - teigė ji. „Su nekantrumu tikimės, kad nauja versija leis padidinti ekologijos klausimų ir strateginio planavimo bei organizacinio mąstymo integraciją“. Pirmininkė pridūrė: „Aš manau, kad klausimai, susiję su gyvavimo ciklo koncepcija ir tiekimo grandine, įtraukti į ISO 14001, ateityje plis.“ Beje, ateinantys metai bus jubiliejiniai - ISO 14001 standartas pirmą kartą buvo išleistas 1996 m.

Einantis ISO Generalinio Sekretoriaus pareigas Kevin McKinley teigia, kad peržiūrėtas ISO 14001 standartas atspindi daugelį pokyčių technologijose ir suinteresuotų šalių lūkesčius. „Tai taip pat ir konkurencinis pranašumas. ISO 14001 standartas yra tai, ką organizacija gali naudoti siekdama išsiskirti tarp konkurentų, ir daugeliu atveju šis standartas taip pat suteikia ir finansinių pranašumų, leisdamas įmonėms didinti produktyvumą bei našumą.“

Pataisytas standartas yra didžiulio darbo, kurį atliko 121 ekspertas iš techninio komiteto ISO/ТК 207/PК 1, atstovaujančio suinteresuotas šalis iš 88 pasaulio šalių, kulminacija.

ISO 14001.png

(Remiantis ISO „The newly revised ISO 14001 is here“ Clare Naden 15 September 2015 ir „Transition Planning Guidance for ISO 14001:2015. Issue 1“ materialais.)

Ankstesnė naujiena | Atgal į sąrašą | Kitas naujienos